În conformitate cu prevederile art.41 alin.(3) din Legea nr.119/1996, „Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor.
În cazul în care actele sau faptele de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate au fost înregistrate în registrele locale ale autorităţilor unei ţări străine, aceştia au obligaţia ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază administrativ-teritorială au domiciliul.
Neprezentarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor eliberate de autorităţile străine ofiţerului de stare civilă de la locul de domiciliu, pentru transcrierea în registrele de stare civilă române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă, constituie contravenţie, conform prevederilor art.63 lit.e) din lege, şi se sancţionează cu amendă.
Dosarul de transcriere trebuie să cuprindă următoarele documente:
Pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cererea se depune la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, iar dacă nu au avut vreodată domiciliul în România, la Direcţia de Stare Civilă din cadrul Primăriei sectorului 1 al Mun. Bucureşti, unde se va efectua transcrierea certificatului.
Pentru stabilirea ultimului domiciliu avut în ţară, cetăţenii români sau mandatarii acestora, care solicită transcrierea certificatelor sau extraselor de stare civilă procurate din străinătate, se vor prezenta, mai întâi, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor al ultimului loc de domiciliu, unde vor solicita o adeverinţă necesară în vederea stabilirii cu exactitate a primăriei competente.
Cererea de transcriere se poate face în nume propriu, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială, atât pentru cetăţenii români aflaţi/domiciliaţi în străinătate, cât şi pentru cei cu domiciliul în România.
Certificatele/extrasele de stare civilă emise de autorităţi străine, prezentate pentru înregistrarea în registrele de stare civilă româneşti, precum şi traducerile acestora, dacă sunt făcute la un notar public din străinătate, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
În cazul respingerii cererii, documentele depuse se restituie solicitantului.
visibility_offDisable flashes
titleMark headings
settingsBackground Color
zoom_outZoom out
zoom_inZoom in
remove_circle_outlineDecrease font
add_circle_outlineIncrease font
spellcheckReadable font
brightness_highBright contrast
brightness_lowDark contrast
format_underlinedUnderline links
font_downloadMark links